Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi (2025)
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2025 yılı Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi, çocukların sağlığı için kritik öneme sahip aşıları içermektedir. Bu takvim, doğumdan başlayarak 13 yaşına kadar olan süreçte uygulanması gereken aşıları detaylı bir şekilde göstermektedir.
- Hepatit B (Hep-B)
- Verem (BCG)
- Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanos, inaktif Polio, Hemofilus influenza tip b, Hepatit B (DaBT-IPA-Hib-HepB)
- Oral Polio (OPA)
- Suçiçeği
- Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak (KKK)
- Hepatit A (Hep-A)
- Erişkin Tetanos difteri (Td)
Aşı takviminde ayrıca sağlıklı yetişkinlere ve risk grubunda olanlara önerilen aşılar da belirtilmiştir. Gebeler için ise Tetanos, difteri, aselüler boğmaca (Tdab) ve grip aşıları önerilmektedir. 65 yaş ve üzeri yetişkinler için pnömokok aşısı tavsiye edilmektedir.
Daha fazla bilgi için Sağlık Bakanlığı Aşı Sayfası'nı ziyaret edebilirsiniz.
Altı Bileşenli Karma Aşı Uygulaması
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, beş bileşenli karma aşıya Hepatit B aşısının eklenmesiyle geliştirilen altı bileşenli karma aşı (DaBT-İPA-Hib-Hep B), Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi'ne dahil edilmiştir.
Bu yeni aşı, Bağışıklama Danışma Kurulu'nun önerileri doğrultusunda, 2. ayın sonunda, 4. ayın sonunda, 6. ayın sonunda ve 18. ayın sonunda olmak üzere 3+1 şemasıyla uygulanacaktır. Beş bileşenli aşı ile başlanan aşılara, geçiş tarihinden itibaren altı bileşenli aşı ile devam edilecektir.
Hepatit B aşısının doğumdaki birinci doz uygulamasına aynı şekilde devam edilecek, sonraki dozlar ise altı bileşenli karma aşı içerisinde uygulanacaktır. HBsAg pozitif olan gebelerin bebeklerine ise doğumda Hepatit-B immunglobulini ile birlikte yapılan birinci dozu takiben, ikinci doz 1. ayın sonunda uygulanacaktır.
Ayrıntılı bilgi ve sık sorulan soruların cevaplarına Sağlık Bakanlığı Web Sitesi'nden ulaşabilirsiniz.